Plantehold inkl. logbog

 


Hej fra naturtosserne. 
I forbindelse med vores valgfag, skal vi lave et plantehold. Vi må selv bestemme hvilke ting vi gerne vil prøve at plante og få til at gro. Det skal dog bare være i kategorien `frø vilde planter´, `frø fra køkkenets grøntskuffe/krydderier´ eller `frø fra frøposer´. 

Vi synes det kunne være spændende at prøve at gro disse ting: 
1x peberfrugt 
1x kartoffel 
1x hvidløg 
2x prinsessebønner 
1x kaki frugt 
2x chili 
1x solsikkekerner 
1x hørfrø 
1x rosmarin 
1x rema cherry tomat
1x gulerødder 
1x galia melon 
1x netto cherry tomat 

Logbog: 

Opstart torsdag d. 6.januar 2022

Vi startede med at finde nogle urtepotter som vi kunne dyrke vores ting i. Derefter så fyldte vi dem op med jord, alt efter frøets eller plantens størrelse. Efter dette, puttede vi urtepotterne ned i et lille drivhus, og vandede dem. Vi har sat ispinde i hver urtepotte, hvorpå vi har skrevet navnet på det vi har i jorden. På den måde kan vi altid huske det. 
Vi har placeret vores drivhus i vindueskarmen, med vækstlampe over. På den måde er vi sikre på, at de får nok sollys. Der var dog ikke så mange vækstlamper, så en af vores drivhuse får ikke rigtig noget lys lige nu. Vi venter derfor spændt på at se om frøene har groet, til næste gang vi er på skolen. 


Onsdag d. 12. januar 




I dag var vi retur til skolen, og var derfor spændte på at se om vores frø var groet siden vi havde plantet dem. Jubii, nogle var groet meget, mens andre ikke var groet op endnu. Derudover blev vi opmærksom på at nogle af vores plantede frø ikke havde varme over sig (varmelampe).
Vi formodede, at det måske kunne være en årsag til, at nogle af frøene ikke var groet. Dog kan der selvfølgelig også være andre faktorer, som spiller ind ift. hvor hurtigt frøet/planten gror.  
Vores underviser har bestilt en varmelampe til os, så vi også kan få varme over alle vores plantekasser og forhåbentlig få vores resterende frø til at gro op. Vi håber i hvert fald at der kommer mere gang i groningen, når vi får varmelamper overalt. 

På gensyn fra os :-) 

 

Mandag d. 17. januar 

Siden planterne er blevet sået, har nogle af vores planter haft fuldt fart på væksten. Nogle, er vokset ekstra hurtigt, selvom de havde en vækstlampe over sig. Mens andre kun er vokset lidt og nogle fortsat ikke er groet op endnu. 

Vi har denne gang udvalgt nogle af vores planter og vil derefter måle hvor meget de er groet fra gang til gang. Vi måler "Bolotto-bønner", "Prinsesse- bønner", "Hvidløg", "gulerod" og "Hørfrø".


 
  Bolottobønnerne er målt til 17 cm. 



Hvidløg blev målt til 13 cm (plante til højre i billedet, til venstre er Prinsessebønner)



Gulerod blev målt til 13 cm 



Prinsesse Bønner er højst målt til 17 cm



Hørfrø blev målt til ca. 10 cm. 





Tirsdag d. 25. januar 

Efter ikke at have været på studiet i nogle dage, var vi endelig tilbage i dag. Og denne gang havde nogle af vores planter groede vildt hurtigt. Vi var lidt overrasket over at nogle af dem vokser vildt hurtigt, selvom der kun går nogle dage imellem, hvor vi ikke lige kan holde øje med dem. 

Vi har igen valgt at måle vores "Prinsesse- bønner, gulerod, hvidløg, og Bolottobønner", for at se hvor hurtigt de egentlig har groet siden sidste vi målte dem. 
Nogle af vores hurtigt voksende planter skal vi nok overveje at plante om til næste gang, hvor vi er på studiet. 



Hvidløg blev målt til 36, 5 cm.




Prinsessebønner blev målt til 25 cm.



Bolottobønner er blev målt til 39 cm.


Gulerod blev blev målt til 20, 5 cm.





Fredag d. 28. januar 2022

Vi har i dag måtte indse, at vores planter bare har fuld fart på deres gro-proces, og vi har derfor måtte omplante flere af planterne. Denne gang har vi målt Bolottobønner, Hvidløg, Kartoffel, Prinsessebønner og Gulerod. Laura og Rikke har været i sving med første runde af omplantning af planterne, og vi er nu spændte på at se på onsdag, hvor meget de mon er groet igen. 

Derudover er der sket det at tomatfrøene fra Rema 1000 Cherry Tomater endelige er groet op ad jorden, jubiii!

Nedenfor er der billeder på, hvor meget de fem planter har groet siden sidste måling. Og hvordan det forløb med omplantningen af vores planter :-) 



Gulerodstop målt til 24 cm. 



Hvidløg målt til 37, 5 cm. 


Kartoffel målt til 26, 5 cm. 


Bolottobønner målt til 45, 5 cm. 



Prinsesse-bønner målt til 42 cm. (toppen af den lange plante-stilk)


    
Laura og Rikke i fuld sving med at omplante :-) 
Og nedenfor en lille sjov video af omplantningen 





Onsdag d. 2. februar - tirsdag d. 9 februar 

Så er vi tilbage på studiet og efter vores undervisning fik vi omplantet vores resterende planter. Da de også havde groet et godt stykke, siden vi sidste havde været inde og vande dem.
Nogle af vores planter har desværre ikke klarede det, og derefter røget ud. 



Onsdag d. 9 marts: 

Det er et stykke tid siden vi har været på studiet, og siden vi har sammenlignet planterne. Dog har vi regelmæssigt været forbi, for at holde øje med planterne og vande dem. Nedenunder kan i se hvor store planterne nu er blevet. 


                                                                     Kartoffel - målt til 117 cm 



Gulerod - målt til 46 cm 



Bolottobønner - målt til 72 cm

 

Prinsessebønner - målt til 39 cm 



Tomater - målt til 14 cm 



      Chili - målt til 10 cm 


Igennem vores plantehold har vi gjort brug af naturdannelsens 5 elementer: 

Det materielle:
Under udviklingen af vores planter, er vi omkring økosystemet da vi tager nogle frø fra nogle grøntsager som vi selv har spist. Når vi tager grøntsagen og sætter den i jorden igen og ser det vokse er økosystemet i gang. Da vi tager nogle frø der allerede er vokset op og blevet solgt i en en butik og at vi efterfølgende har sået det igen og det har fået nyt liv.


Det erfaringsbaserede:
Vi har fået ny erfaring indenfor planter da nogle af os ikke havde så meget erfaring med hvad der gror hurtig, hvad der gror langsomt og hvad der overhovedet gror.
Det bliver fysisk, da vi får det i hænder og selv får set hvordan man gør og hvordan det skal gøres.


Det kognitive:
Vi har fået en viden og forståelse for spiringsprocessen da vi har læst op på hvordan vi gør de forskellige processer og hvordan et frø gror. 

Det følelsesmæssige:
Da vi havde plantet alle vores frø, bønner, spirer osv. og set at det vokser og gror blev vi derudfra ret glade, da vi så at det gik stærkt.
Det med at man skal huske og vande det og passe på det for ellers vokser det ikke og går hen og død, gør at man får en anden slags tilknytning til ens planter
Der har vi fået følelsen af at vi skulle passe det og givet det lidt mere kærlighed så det kunne vokse.


Kilde: Hartmeyer, R & Præstholm, S. (2021). Børns naturdannelse. Naturen i barnet, barnet i naturen. Friluftsrådet. https://friluftsraadet.dk/sites/friluftsraadet.dk/files/media/document/B%C3%B8rns_Naturdannelse_final_rapport__web_2021.pdf











Kommentarer

  1. Hejsa - spændende med alle de forskellige frø I har sået / ting til gendyrkning mm. Overvej om logbogen også kunne indeholde fotos af enkelt planter, skal I måle hvor meget de vokser, kommentarer i forhold til processen - evt. også jeres forudsigelser 'hvad tror I der kommer til at ske'?
    Lampen er ikke så meget en varmelampe, men en lampe med vækstpære (UV-lys)

    SvarSlet

Send en kommentar